Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Νοσήματα του στόματος

Νοσήματα του στόματος

 1.     Κακή υγιεινή του στόματος
Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι αυξημένος κατά 70% σε άτομα με κακή στοματo-οδοντική υγιεινή, σε σχέση με εκείνα που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Παράλληλα σε άλλη επιστημονική έρευνα επισημαίνεται ότι από την περιοδοντική νόσο -η οποία σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς προάγει και τροποποιεί την αθηροσκλήρωση και είναι η κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες- πάσχει το 50% περίπου του γενικού πληθυσμού.
Η περιοδοντική νόσος δεν προσβάλλει μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν μορφές της νόσου που απειλούν τον νεαρό πληθυσμό και χαρακτηρίζονται μάλιστα από ταχείς ρυθμούς εξέλιξης.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, στο 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ το 10% παρουσιάζει τις βαρύτερες μορφές της. Πρόκειται για μία φλεγμονώδη κατάσταση η οποία οδηγεί στην καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού.
2.      2. Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα μετά την τερηδόνα είναι η πιο συχνή νόσος του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η ουλίτιδα είναι αρρώστια των ούλων. Υπεύθυνα για την εμφάνισή της είναι τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας που βρίσκεται πάνω στα δόντια και δεν αφαιρείται κατά το βούρτσισμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;
Καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση της ουλίτιδας είναι η έλλειψη στοματικής υγιεινής.
Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:
-Η  αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.
-Κόκκινα και πρησμένα ούλα.
Πώς μπορώ να προλάβω την ουλίτιδα;
Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτή η ουλίτιδα, τόσο πιο εύκολη είναι και η καταπολέμησή της από τον Παιδοδοντίατρο. Το παν όμως είναι η πρόληψη. Για αυτό προσέχουμε να γίνεται σωστό βούρτσισμα στα παιδιά και από τον γονέα μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών που το παιδί αποκτά την επιδεξιότητα να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του σωστά.
Ο παιδοδοντίατρος θα μας δείξει την σωστή τεχνική βουρτσίσματος, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται σωστού μεγέθους και μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα που θα αλλάζεται τακτικά. Με τη χρήση της φθοριούχου οδοντόκρεμας επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η πρόληψη της τερηδόνας.
3. Κάπνισμα και στοματική υγεία
Η κακοσμία του στόματος, ο χρωματισμός των δοντιών, θερμικά εγκαύματα, η νικοτινική στοματίτιδα (ερυθρές κηλίδες στον ουρανίσκο), μελάγχρωση του βλεννογόνου (μελανή χροιά των ούλων), τριχωτή γλώσσα.
Το κάπνισμα έχει επίσης συσχετιστεί με την εξέλιξη και υποτροπή της περιοδοντίτιδας (φλεγμoνή και καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια) καθώς και με το ποσοστό αποτυχίας των εμφυτευμάτων.
Επιπροσθέτως, το κάπνισμα ενοχοποιείται για την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών όπως η λευκοπλακία (λευκές πλάκες στερεά προσκολλημένες στο στοματικό βλεννογόνο). Στατιστικώς οι καπνιστές έχουν 2 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πρωτοπαθή καρκίνο στη στοματική κοιλότητα.
Υπάρχουν 4000 εντοπισμένες ουσίες πού χαρακτηρίζουν το κάπνισμα ως ιδιαίτερα επιβλαβές.
    4.     Η κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του στόματος
Ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο του προστάτη και της μήτρας μαζί, έχουμε έναν δολοφόνο που πολύ λίγοι γνωρίζουν.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε πάνω από 45% τα τελευταία 10 χρόνια.  Παρακάτω θα δείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια.
Οι κύριες παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος είναι ο καπνός και το αλκοόλ, άνθρωποι οι οποίοι πίνουν και κάνουν χρήση καπνού έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια.  Να αναφέρουμε βέβαια ότι και το μάσημα του καπνού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην άποψη ότι τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος.
5. Μυκητιάσεις στόματος
Η πιο συχνή μυκητίαση πού απαντάται, στην στοματική κοιλότητα, είναι η μονιλίαση. Η μονιλίαση οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans πού σαπροφυτεί στό στόμα, στο φάρυγγα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στον κόλπο και κάτω από ορισμένες συνθήκες και την επίδραση ορισμένων παραγόντων, μπορεί να μεταπέσει σε παθογόνο κατάσταση προκαλώντας λοίμωξη.
Σε ποιούς εμφανίζεται και ποιοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους και άτομα που είναι εξασθενημένα. Έχει παρατηρηθεί, όμως, και σε βρέφη πού μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, από την μονιλίαση του κόλπου της μητέρας.
Μερικοί από τους παράγοντες πού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την μετάπτωση του μύκητα στην παθογόνο κατάσταση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υποβιταμινώσεις και διάφορες κακοήθεις νεοπλασίες. Η μονιλίαση αποτελεί, επίσης, χαρακτηριστικό στοματολογικό σύμπτωμα σε φορείς ή ασθενείς από τον ιό του aids.
6. Κακοσμία του στόματος
Κακοσμία του στόματος έχουμε όταν το στόμα μας μυρίζει άσχημα, ίσως και χωρίς να το ξέρουμε! Μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους και υπάρχουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε.
Ορισμένα φαγητά, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, οι πικάντικες σάλτσες και τα αλλαντικά, ο χυμός πορτοκάλι και το τυρί είναι γνωστά για την κακή μυρωδιά που προκαλούν στο στόμα όταν τα φάμε.
Ειδικά το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν ουσίες που όταν τα φάμε, απορροφούνται από τα έντερα μας, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται στους πνεύμονες και με την εκπνοή βγαίνουν έξω από το στόμα. Τα τρόφιμα αυτά δημιουργούν άσχημη αναπνοή μέχρι να αποβληθούν εντελώς από το σώμα μας!
Φυσικά, κανείς από εμάς δεν είναι έτοιμος να τα θυσιάσει όλα αυτά για να μην μυρίζει το στόμα του, αλλά τουλάχιστον όταν πρόκειται να βγείτε έξω με παρέα ή αν θα πάτε σε κάποιο πάρτυ... καλά κάνετε να τα αποφύγετε όσο μπορείτε!
7. Κακή υγιεινή του στόματος
Μια άλλη πολύ συχνή αιτία για άσχημες μυρωδιές, είναι η κακή υγιεινή του στόματος. Τα δόντια, η γλώσσα και τα ούλη χρειάζονται ιδιαίτερη καθημερινή φροντίδα για να απομακρύνονται τα μικρόβια.
Εάν δεν βουρτσίζετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα τα δόντια σας, παραμένουν, ανάμεσα σε αυτά, μικρά κομματάκια φαγητού τα οποία μετά από κάποια ώρα δίνουν άσχημη μυρωδιά.
Σιγά σιγά σχηματίζονται μικρόβια τα οποία δίνουν ακόμη πιο άσχημη μυρωδιά οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται το στόμα σας!
8. Άφθες
Οι άφθες είναι έλκη (πληγές) που αναπτύσσονται στο στοματικό βλεννογόνο και σχεδόν αποκλειστικά σε μη κερατινοποιημένες περιοχές όπως είναι τα χείλη, οι παρειές, η μαλθακή υπερώα, τα πλαϊνά τμήματα και η κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Μπορεί να αναπτυχθούν 1 ή περισσότερες άφθες, οι οποίες θα επουλωθούν μόνες τους μέσα 1-2 βδομάδες συνήθως.
Τα άτομα που βγάζουν άφθες μπορεί άλλοτε να μην αναφέρουν κανένα ενόχλημα και άλλοτε να αναφέρουν έντονο πόνο και καύσο του στόματος, που επιδεινώνεται με την πρόσληψη όξινων τροφίμων όπως είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα καρυκεύματα κλπ.
Όταν ένα άτομο βγάλει άφθα σε κάποιο στάδιο της ζωής του τότε είναι βέβαιο ότι θα ξαναβγάλει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον, ενώ οι άφθες μπορούν να παρουσιαστούν για πρώτη φορά είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη φάση της ζωής.
9. Κάψιμο στη γλώσσα
Οφείλεται σε ψυχογενή αίτια ή στη λήψη διαφόρων φαρμάκων τοπικά στο στόμα ή συστηματικά. Μερικές φορές είναι σύμπτωμα κάποιας στοματικής νόσου, όπως ομαλού λειχήνα, καντιντίασης, ιογενών λοιμώξεων κ.λπ.
10. Αιμορραγία, κακοσμία, απότομη κινητικότητα
Τα πιο ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποκρύπτου νόσο είναι η αιμορραγία, η κακοσμία, η απότομη κινητικότητα στα δόντια, οδοντοστοιχία που τραυματίζει, πόνος, ξηροστομία, λευκή, κόκκινη ή μελανή πλάκα, όγκος που προεξέχει.