Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Λεύκανση

Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν λόγω διατροφής, λήψης φαρμάκων, καπνίσματος ή τραυματισμού. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία.
Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνουμε την βελτίωση του χρώματος των δοντιών και την φωτεινότητα τους αυξάνοντας μέχρι 3 τόνους της χρωματικής κλίμακας VITA πιο ανοιχτό !!!

Στην οδοντιατρική μας κλινική γίνεται έλεγχος με ηλεκτρονικό φασματογράφο (spectrophotometer) πριν και μετά την διαδικασία της λεύκανσης, ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η χρωματική διαφορά.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται :
● Σε κίτρινα δόντια από την κατασκευή τους.
● Στα γειτονικά δόντια, πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας πορσελάνης) ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα.
● Όταν κάποιος επιθυμεί συντηρητική θεραπεία ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση τους.
● Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης.
● Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου.
● Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη.
● Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες.
● Σε κηλίδες από φθορίωση.
● Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση.
● Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις.

Οι συνηθέστεροι λευκαντικοί παράγοντες είναι οι εξής :

1. Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10%, 16%, 22% : είναι το ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως στο σπίτι.
2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου 15% - 35% : είναι το ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως για εφαρμογές εντατικής λεύκανσης στο ιατρείο.

Μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών :

1. Λεύκανση εντατικού τύπου στο ιατρείο με λάμπα LED :

Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου 15% - 35% σε συνδυασμό με συστήματα φωτεινής ενέργειας LED.
Το λευκαντικό gel εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενεργοποιείται με λάμπα LED.
•Η μέση διάρκεια της λευκαντικής αγωγής για κάθε οδοντικό τόξο κυμαίνεται από 30-60 λεπτά.
•Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
•H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού .
Η λάμπα λεύκανσης LED που διαθέτουμε είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε η εκπομπή φωτός να μεγιστοποιεί την διείσδυση ισχύος του τζελ λεύκανσης στα δόντια. Ταυτόχρονα διαθέτει πίνακα ελέγχου ώστε να γίνεται ακριβής ρύθμιση της επιθυμητής διάρκειας λεύκανσης. Παράλληλα είναι απόλυτα ασφαλής γιατί δεν εκπέμπει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία όπως άλλες λάμπες. Η διόρθωση του χρώματος επιτυγχάνεται με ένα ειδικά σχεδιασμένο 5000 Kelvin φως το οποίο είναι ισοδύναμο με το φυσικό φως του ήλιου, μέρα μεσημέρι.
Έρευνες έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ λεύκανσης με λάμπα LED και λεύκανσης με laser εντοπίζεται στο γεγονός πως η λεύκανση με laser προκαλεί περισσότερες ευαισθησίες στα δόντια (ζεστό - κρύο).
Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως η μέθοδος της λεύκανσης με λέϊζερ δημιουργεί ξηρασία της αδαμαντίνης, σε αντίθεση με την μέθοδο της λεύκανσης με λάμπα LED.
 
2. Λεύκανση εντατικού τύπου στο ιατρείο με Laser :
 
Η λεύκανση με λέιζερ είναι μια προηγμένη αισθητική διαδικασία στην οποία το ειδικό τζέλ λεύκανσης ενεργοποιείται άμεσα από την δέσμη φωτός του λέιζερ και διεισδύει στην αδαμαντίνη των δοντιών.
Είναι αποτελεσματική, χωρίς πόνο και ασφαλής τεχνική.
•Το λευκαντικό τζέλ εφαρμόζεται πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών (ανάλογα το χαμόγελο 6-8 δόντια ανά οδοντικό τόξο) και ενεργοποιείται με φως λέιζερ.
•Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
•H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού.
•Γίνεται σε μία μόνο επίσκεψη, η μέση διάρκεια της λευκαντικής αγωγής κυμαίνεται από 30 - 45 λεπτά.
•Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε καπνιστές ή σε άτομα με ιδιαίτερα σκουρόχρωμα δόντια.
•Αντενδείκνυται σε εγκύους και σε γυναίκες που θηλάζουν.
•Είναι η πλέον σύγχρονη και ακριβή μέθοδος λεύκανσης των δοντιών.
 
3. Λεύκανση στο ιατρείο χωρίς την χρήση φωτοπολυμερισμού :

•Εφαρμόζουμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 15% - 35% στα δόντια επί 15 - 60 λεπτά για κάθε οδοντικό τόξο.

4. Λεύκανση που γίνεται στο σπίτι με συμβουλή και την καθοδήγηση του οδοντιάτρου :

•Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 5% - 30% ή υπεροξείδιο του υδρογόνου 6% – 9,5%.
•Είναι απλή και ασφαλής τεχνική.
•Ο λευκαντικός παράγοντας εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα δισκάρια που εφαρμόζουν στα δόντια σας κατά την διάρκεια της νύχτας.
•Ο ασθενής εξετάζεται περιοδικά από τον οδοντίατρο ώστε να ελέγχεται η αλλαγή της απόχρωσης των δοντιών.

5. Λεύκανση μεμονωμένων σκουρόχρωμων δοντιών χωρίς ενδοδοντική θεραπεία :

•Αρχικά γίνεται λεύκανση του δυσχρωμικού δοντιού στο ιατρείο και
•Ακολουθεί λεύκανση των υπολοίπων δοντιών στο σπίτι.
Διάρκεια λεύκανσης :
Σε γενικές γραμμές, μια θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι  θα διαρκέσει 1-3 χρόνια.
Βεβαίως παίζει σημαντικό ρόλο το κάπνισμα, το πούρο και η διατροφή με χρωμογόνους παράγοντες όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola. Παρόλα αυτά τα δόντια σας θα παραμείνουν πιο λευκά από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΓΛΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!
Ένα αστραφτερό χαμόγελο, αναμφισβήτητα εκπέμπει γοητεία και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε στιγμή της ζωής μας! Για να καμαρώνουμε όμως για το λαμπερό μας χαμόγελο, θα πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά γι’ αυτό.
Η στοματική υγιεινή είναι μια διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο χρόνο και…καθόλου κόπο: μερικά λεπτά ημερησίως και τα κατάλληλα εργαλεία αρκούν να φωτίσουν το πρόσωπό μας! Επιβεβλημένη βεβαίως, είναι και η ανά εξάμηνο επίσκεψη στον οδοντίατρο, η οποία εάν έχει προηγηθεί η σωστή φροντίδα, εξυπηρετεί μόνον την πρόληψη και όχι απαραίτητα τη θεραπεία.
Όλα τα σχετικά με το βούρτσισμα:
Το σωστό βούρτσισμα αποτελεί τη βάση της στοματικής υγιεινής. Ο εχθρός είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή, τα εκατομμύρια μικρόβια που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες των τροφών. Το αποτέλεσμα αυτού του μεταβολισμού είναι η παραγωγή οξέων που καταστρέφουν την αδαμαντίνη, την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα, λοιπόν, αποτελούν τα υπερόπλα μας ενάντια στην τερηδόνα(που είναι το αποτέλεσμα της συμμαχίας μικροβίων και οξέων).
Το σωστό βούρτσισμα, επίσης, βοηθά στη διατήρηση της φυσικής λευκότητας των δοντιών. Ανάλογα με τις ανάγκες των δοντιών μας, μπορούμε να προμηθευτούμε την κατάλληλη οδοντόκρεμα: για την ουλίτιδα με αντιμικροβιακούς παράγοντες, για καλύτερο καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια με μικρόκοκκους, για την ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και το κρύο ή με ενισχυμένη λευκαντική δράση για πιο λευκά δόντια. Αυτό, όμως, που πρέπει να περιέχουν όλες οι οδοντόκρεμες είναι το φθόριο, δηλαδή την ασπίδα των δοντιών έναντι των βλαπτικών παραγόντων.
Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει ανατομική λαβή για καλύτερο χειρισμό και σχεδίαση κεφαλής που να διευκολύνει τον καθαρισμό σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Η πλέον ενδεδειγμένη οδοντόβουρτσα είναι η μέτριας σκληρότητας.
Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα(έπειτα από κάθε γεύμα ), με διάρκεια τριών λεπτών κάθε φορά.
Δεν βρέχουμε την οδοντόβουρτσα πριν απλώσουμε πάνω της την οδοντόκρεμα.
Καλό είναι να μην κακομεταχειριζόμαστε τα δόντια μας, χειριζόμενοι με βίαιο τρόπο την οδοντόβουρτσα, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα.
Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τις τρεις μόνο από τις πέντε επιφάνειες των δοντιών(δηλαδή τις εξωτερικές, εσωτερικές και τις επιφάνειες που μασάμε) και ιδιαίτερα την περιοχή που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα, (όπου υπάρχει μια μικρή σχισμή)που την ονομάζουμε ουλοδοντική σχισμή.
Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά και με τέτοιο τρόπο που οι άκρες των τριχών της να έρχονται σ’ επαφή με την ουλοδοντική ένωση, με κλίση περίπου 45 μοιρών. Σ’ αυτή τη θέση κάνουμε πολλές επιτόπιες μικρές κινήσεις(δονήσεις) μπρος – πίσω. Μετά σύρουμε τη βούρτσα, απομακρύνοντας έτσι τις οδοντικές πλάκες από τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Η βούρτσα μετακινείται σε μια επόμενη ομάδα 2-3 δοντιών, όπου επαναλαμβάνονται οι ίδιες κινήσεις.
1. Εάν στις εσωτερικές επιφάνειες, των μπροστινών πάνω και κάτω δοντιών, η βούρτσα δεν χωρά οριζόντια, τότε μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα και με τέτοια κλίση ώστε πάντα να καθαρίζει την ουλοδοντική ένωση.
2. Στο στάδιο μαθήσεως αυτού του τρόπου βουρτσίσματος είναι σκόπιμο να αρχίζουμε το βούρτσισμα πάντα από το ίδιο σημείο στα πάνω ή στα κάτω δόντια και να προχωράμε διαδοχικά στις άλλες ομάδες δοντιών. Παράδειγμα: μπορούμε να αρχίζουμε πάντα από πάνω δεξιά στις εξωτερικές επιφάνειες μέχρι τις πάνω αριστερά, εν συνεχεία στις εσωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών με την ίδια σειρά. Μετά από τα πάνω προχωράμε στις εξωτερικές επιφάνειες των κάτω δοντιών κατόπιν στις εσωτερικές και τέλος στις μασητικές των άνω και κάτω δοντιών. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι δε ξεχάσαμε καμμία επιφάνεια κανενός δοντιού ακαθάριστη.
3. Η οδοντόπαστα διευκολύνει, με τον αφρό που δημιουργεί την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και κάνει το βούρτσισμα πιο ευχάριστο. Ιδεώδες είναι, το βούρτσισμα να γίνεται μετά το φαγητό, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Το βραδινό βούρτσισμα να είναι πιο σχολαστικό.
Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να ξεπλένεται καλά μετά από κάθε χρήση και να τοποθετείται σε καλά αεριζόμενη θέση (όχι μέσα σε ντουλάπι), γιατί η υγρασία που παραμένει πάνω στην οδοντόβουρτσα βοηθάει στην ανάπτυξη μικροβίων.
Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες, καθώς, όταν παλειώνει, μειώνεται η φροντίδα που προσφέρει.
Καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε λευκαντικές οδοντόκρεμες, να αποφεύγουμε τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας, για να μη δημιουργηθούν αποτριβές.

Το οδοντικό νήμα!
Συχνά το αγνοούμε, καθώς το θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας. Όμως και καλά να έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας, εάν δεν χρησιμοποιήσουμε το νήμα, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να μην είναι ολοκληρωμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια μας(ιδιαίτερα αν είναι πυκνά)μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα τροφών, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν με το βούρτσισμα. Το νήμα μπορεί να προσεγγίσει αυτά τα σημεία και να μας απαλλάξει από τη δυσάρεστη αίσθηση του «κάτι είναι ανάμεσα στα δόντια μου»!.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οδοντικού νήματος(κηρωμένο ή ακήρωτο, σε μορφή οδοντογλυφίδας, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διάμετρο)προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι πιο απαιτητικές οδοντοστοιχίες.
Χρησιμοποιούμε το νήμα μια ή δυο φορές την ημέρα, ειδικά αν το φαγητό μας ήταν κρέας.
Είναι προτιμότερο η χρήση του να γίνεται πριν κοιμηθούμε.
Καλό είναι να έπεται του βουρτσίσματος και κατόπιν χρησιμοποιούμε διάλυμα.
Επιμένουμε ιδιαίτερα στα πίσω δόντια.
Το τμήμα του νήματος ανάμεσα στα δύο δάκτυλα που το κατευθύνουν πρέπει να έχει μήκος 5-6 εκατοστά και να αλλάξει έπειτα από κάθε χρήση, ειδικά όταν λερωθεί ή ξεφτίσει. Η αλλαγή αυτή γίνεται εύκολα τυλίγοντας το χρησιμοποιημένο νήμα στο ένα δάκτυλο και ξετυλίγοντας ίσο μήκος νήματος από το άλλο.
Μπορεί το νήμα αντί με τα δάκτυλα να συγκρατείται σε ειδική πλαστική λαβή.
Στις πρώτες προσπάθειες χρησιμοποιήσεως του νήματος είναι πιθανό να προκληθεί ελαφρός τραυματισμός των ούλων. Η ενόχληση αυτή θα σταματήσει αργότερα όταν το νήμα χρησιμοποιείται σωστά
Η σωστή χρήση του νήματος στο στόμα μας θα μας φανεί στην αρχή λίγο πολύπλοκη και κουραστική. Γεγονός είναι ότι χρειάζεται και υπομονή και χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία που θα μας χαρίσει ένα ιδεώδες καθάρισμα.
Στοματικό διάλυμα.
Το στοματικό διάλυμα ολοκληρώνει τον κύκλο της φροντίδας των δοντιών. Όταν ακολουθεί ένα σωστό βούρτσισμα, κάνει…θαύματα.
Σύμφωνα με τις έρευνες, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σχηματισμού της πλάκας.
Το χρησιμοποιούμε δύο φορές την ημέρα(πρωί-βράδυ), ενώ η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά καλύπτει όλες…τις γευστικές προτιμήσεις.
Το βασικό του συστατικό είναι το φθόριο, αλλά καλό είναι να περιέχει και αντιμικροβιακούς παράγοντες για την καταπολέμηση της πλάκας και της τερηδόνας.

Προσοχή: δεν ενδείκνυται για…κατάποση, καθώς στο στομάχι έχει τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα!

Η ΕΞΩΘΕΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
Όσο συνεπείς και αν είμαστε με την στοματική μας υγιεινή, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη. Ο γιατρός θα μπορέσει να εντοπίσει και προβλήματα που ίσως δεν έχουν γίνει αντιληπτά από εμάς, όπως ενδεχόμενη φθορά χωρίς συμπτώματα. Ανά εξάμηνο πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός από το οδοντίατρο, προκειμένου να επανέρχεται το λευκό στα δόντια αλλά και να αντιμετωπίζονται η πλάκα και η ουλίτιδα.
Αν τηρούμε καθημερινά αυτά που οφείλουμε απέναντι…στα δόντια μας, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πάντα λευκά υγιή δόντια και αστραφτερό χαμόγελο!