Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Παθήσεις δοντιών και ούλων

Παθήσεις δοντιών και ούλων

Ένα είναι ο σημαντικότερος εχθρός δοντιών και ούλων: η οδοντική μικροβιακή πλάκα ή απλώς πλάκα.
Η πλάκα είναι μια διαφανής κολλώδης ταινία από βακτηρίδια, η οποία επικάθεται στην οδοντική επιφάνεια και αν δεν απομακρυνθεί με σωστό βούρτσισμα αμέσως, αντιδρά με τη ζάχαρη των τροφών και δημιουργεί οξέα τα οποία προκαλούν την τερηδόνα.
-          Όταν η πλάκα παραμένει στην επιφάνεια του δοντιού, προσλαμβάνει από το σάλιο ασβέστιο και φώσφορο, με αποτέλεσμα να σκληραίνει και να μετατρέπεται στην αντιαισθητική και επικίνδυνη πέτρα.
-          Ο σχηματισμός πέτρας στο σημείο επαφής δοντιών και ούλων, οδηγεί στη δημιουργία της ουλίτιδας, η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και σωστά,  μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα ή και σε απώλεια δοντιών.


Πώς προσλαμβάνονται
Το σημαντικότερο βήμα για υγιή δόντια και ούλα είναι το σωστό βούρτσισμα, σε συνδυασμό με τη χρήση της κατάλληλης οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας.
Απαιτείται να βουρτσίζουμε προσεκτικά τις εσωτερικές, εξωτερικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών. Επίσης, πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή, να φροντίζουμε για την ολοκληρωτική απομάκρυνση της πλάκας από τα σημαία επαφής δοντιών και ούλων και από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.


Τεχνική βουρτσίσματος Bass
Έχει καταξιωθεί στον οδοντιατρικό κόσμο ως η καταλληλότερη για τη σωστή απομάκρυνση της πλάκας.


Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια
1ο Βήμα. Ξεκινήστε από το σημείο επαφής δοντιών και ούλων. Κρατήστε τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών. Βουρτσίστε απαλά κάνοντας ελαφρό μασάζ και προσέχοντας να μην μετακινείται η βούρτσα από τη θέση της. Επιλέξτε βούρτσα με σωστά στρογγυλεμένες άκρες, ώστε να μην τραυματίζονται τα ούλα.
2ο Βήμα. Μετά, σύρετε την οδοντόβουρτσα από το σημείο επαφής δοντιών και των ούλων με κατεύθυνση προς την άκρη των δοντιών. Εφαρμόζοντας αυτά τα βήματα, επιτυγχάνουμε καθαρισμό του σημείου επαφής δοντιών και ούλων, της επιφάνειας των δοντιών καθώς και των διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια.


Εσωτερικές επιφάνειες δοντιών
1ον. Εσωτερική επιφάνεια πίσω δοντιών
Κρατήστε πάλι την οδοντόβουρτσα στο σημείο επαφής δοντιών και ούλων, υπό γωνία 45 μοιρών. Εφαρμόστε τα δύο βήματα που αναφέραμε και για τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.
2ον. Εσωτερική επιφάνεια μπροστινών δοντιών
Κρατήστε τη βούρτσα κάθετα και βουρτσίστε κατευθύνοντας την οδοντόβουρτσα από τα ούλα προς την άκρη των δοντιών, σαν να προσπαθείτε να βγάλετε τη βούρτσα από το στόμα.
Μασητικές επιφάνειες πάνω και κάτω δοντιών (τραπεζίτες)
Κρατήστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια. Βουρτσίστε εμπρός – πίσω, φροντίζοντας να καθαριστούν καλά όλες οι μασητικές επιφάνειες. Βουρτσίστε τη γλώσσα για να αποτρέψετε την κακοσμία.
Σωστές συνήθειες για υγιή δόντια
1.      1. Πλένετε τα δόντια σας οπωσδήποτε μετά το πρωινό και βραδινό γεύμα. Εάν γίνεται και μετά τα ενδιάμεσα γεύματα.
2.       2. Πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρό σας. Ο έλεγχος των δοντιών, τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, μπορεί να προλάβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τα δόντια σας.
3.     3. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες. Μια οδοντόβουρτσα που έχει φθαρεί από τη χρήση, δεν αφαιρεί σωστά την οδοντική πλάκα και πιθανόν να τραυματίσει τα ούλα.
4.     4. Χρησιμοποιείτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα δόντια και τα ούλα σας.
5.      5. Με τη χρήση οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας χρησιμοποιείτε συμπληρωματικά οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.
6.      6. Αποφεύγετε τα γλυκά που παραμένουν πολύ ώρα στο στόμα (π.χ. καραμέλες) και προσπαθήστε να τρώτε τα γλυκά μαζί με το γεύμα σας, έτσι ώστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.
7.       Τρώτε συχνά λαχανικά, φρούτα και τυριά. Πίνετε γάλα.