Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Στοματική Υγιεινή - Τσίχλες Β'

Στοματική Υγιεινή - Τσίχλες Β'

Φόρμα ενδιαφέροντος
Τα υγιή ούλα είναι η βάση της στοματικής υγιεινής
Υγιή ούλα
Το δόντι προστατεύεται και συγκρατείται από το υγιές ούλο χρώματος ρόδινου. Είναι βαθιά στερεωμένο στο οστό της γνάθου, μέσα στη φατνιακή κοιλότητα. Το δόντι και το οστό της γνάθου συνδέονται με έναν πολύ λεπτό ιστό, τον περιοδοντικό σύνδεσμο.
Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, οίδημα και αιμορραγία, ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Προκαλείται από τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας, εξαιτίας των βακτηρίων. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη: εάν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.
Αρχόμενη Περιοδοντίτιδα
Αποτελεί το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας και χαρακτηρίζεται από την επέκταση της φλεγμονής προς τους συνδέσμους της ρίζας και το οστό του φατνίου. Η οδοντική πλάκα επεκτείνεται προς τα κάτω και διαβρώνει όλους τους γύρω ιστούς, καταστρέφοντας το φατνίο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του δοντιού.
Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα
Στο στάδιο αυτό τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, αφού η φλεγμονή επεκτείνεται στο περιβάλλον οστό και στους στηρικτικούς ιστούς του δοντιού, οι οποίοι αρχίζουν να καταστρέφονται, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού. Προσοχή, η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη.
Οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών
1.    Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα πλαγίως, σε γωνία 45ο, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ακουμπήσει καλά το δόντι και οι άκρες των τριχών να μπαίνουν ελαφρά στην ουλοδοντική σχισμή (ανάμεσα στα ούλα και το δόντι). Μην ασκείτε παρά μια ελαφριά πίεση στην οδοντόβουρτσα. Κάντε μικρές κινήσεις οριζοντίως, εμπρός και κάτω.
2.     Κάτω γνάθος. Βουρτσίστε πρώτα την εσωτερική πλευρά των δοντιών και στη συνέχεια την εξωτερική πλευρά. Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο για την άνω γνάθο.
3.    Εσωτερική πλευρά των κοπτήρων (πάνω και κάτω). Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα. Κάντε αργές κινήσεις εμπρός και πίσω.
4.    Επιφάνειες των τραπεζιτών. Βουρτσίστε με κινήσεις εμπρός και πίσω, χωρίς να ξεχνάτε τις επιφάνειες με τις οποίες μασάτε τις τροφές.
Συνιστάται η αλλαγή της οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες.