Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Στοματική Υγιεινή - Τσίχλες


  
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Έστω και αν το πρόβλημα βρίσκεται «ακριβώς κάτω από τη μύτη τους «αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ενοχλητική αναπνοή ή κακοσμία. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, που συχνά προκαλεί απογοήτευση και τάσεις απομόνωσης. Αρκετές τροφές, ο καπνός, το οινόπνευμα και μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ενοχλητικών οσμών και απόπνοιας από το στόμα. Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει συστηματική προέλευση(δηλαδή να οφείλεται σε κάτι που επηρεάζει γενικότερα τον οργανισμό), όπως ένα πρόβλημα του αναπνευστικού σωλήνα ή άλλων οργάνων.

Εν τούτοις, μια σημαντική αιτία κακοσμίας σε υγιείς ανθρώπους είναι οι εναποθέσεις μικροβίων επάνω στη γλώσσα και ιδίως στη ράχη της γλώσσας, όπου υπάρχει ένα στρώμα μικροβίων στο οποίο εγκλωβίζονται άλλοι μικροοργανισμοί και υπολείμματα που συντελούν στην ανάπτυξη της κακοσμίας. Σε μερικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το απλό βούρτσισμα της γλώσσας μειώνει τις μετρήσεις της κακοσμίας μέχρι και κατά 70%. Τα υπολείμματα τροφών μεταξύ των δοντιών, γύρω από τα ούλα και επάνω στη γλώσσα μπορούν να αφήσουν μια δυσάρεστη οσμή, καθώς υφίστανται αποσύνθεση. Επίσης, και οι οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται σωστά είναι πιθανόν να συντελέσουν στη συσσώρευση βακτηριδίων και τροφών που προκαλούν κακοσμία.

Αρκετές τροφές, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, συντελούν στην ανάπτυξη ενοχλητικής απόπνοιας από το στόμα, γιατί περιέχουν συστατικά με έντονη οσμή. Όταν αυτά τα συστατικά εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται στους πνεύμονες από όπου εκπνέονται. Με τη χρήση διαφόρων στοματοπλυμμάτων καλύπτεται προσωρινά η κακοσμία του στόματος. Σε λίγες μελέτες έχει εξεταστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων στοματοπλυμμάτων για τον περιορισμό της κακοσμίας. Στη δημιουργία κακοσμίας μπορεί να παίξει ρόλο και η περιοδοντίτιδα, που είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία διάφορα μικρόβια προσβάλλουν στους ιστούς που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια.

Η ξηροστομία είναι μια ακόμη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Με φυσιολογικές συνθήκες, ο σίελος απομακρύνει πολλά σωματίδια που δημιουργούν οσμές. Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν μειωθεί η ροή του σιέλου στο στόμα. Στην ανάπτυξη κακοσμίας συντελούν επίσης και μερικά φάρμακα, διάφορα προβλήματα των σιελογόνων αδένων ή η συνεχής αναπνοή από το στόμα. Αν έχετε ξηροστομία, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση τεχνητού σιέλου ή να σας προτείνει ειδικές καραμέλες χωρίς ζάχαρη και την αύξηση των υγρών που πίνετε. Ο καπνός και τα διάφορα προϊόντα του προκαλούν κακοσμία, σχηματισμό κηλίδων επάνω στα δόντια και ερεθισμό των ιστών.

Αν ο οδοντίατρος σας αποκλείσει τις παραπάνω αιτίες και κάνετε σωστή στοματική υγιεινή, που περιλαμβάνει και σχολαστικό βούρτσισμα της γλώσσας, η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε μια τοπική φλεγμονή του αναπνευστικού σωλήνα, σε χρόνια ιγμορίτιδα, σε χρόνια βρογχίτιδα, σε διαβήτη, σε γαστρεντερικά προβλήματα ή σε παθολογικές καταστάσεις του συκωτιού ή των νεφρών.

ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΣΜΙΑΣ
 Διατηρείται ένα υγιές χαμόγελο. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας και, αν φοβάστε ότι έχετε μια διαρκή κακοσμία του στόματος, καταγράφετε αναλυτικά αυτά που τρώτε.

 Καταγράψτε τα διάφορα φάρμακα που παίρνετε και ενημερώστε τον γιατρό σας. Ενημερώστε τον κατά πόσον κάνατε πρόσφατα κάποια επέμβαση ή περάσατε κάποια ασθένεια ή κατά κάποιο πόσο το ιατρικό ιστορικό σας έχει αλλάξει από την τελευταία επίσκεψη. Αποφεύγετε τη συνεχή χρήση διαφόρων τύπων καραμέλας, μέντας κ.λ.π. που περιέχουν ζάχαρη και που μπορεί να καταστρέψουν τα δόντια σας.

 Να προμηθεύεστε πάντοτε εγκεκριμένα και επιστημονικά αποδεκτά προϊόντα στοματικής υγιεινής. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ασχοληθείτε με το βούρτσισμα της γλώσσας σας. Μία φορά την ημέρα χρησιμοποιείτε νήμα ή κάποιο άλλο μέσο καθαρισμού των μεσοδόντιων ώστε να καθαρίζονται τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών σας. Αν φοράτε κινητές οδοντοστοιχίες, να τις βγάζετε κατά τη νύχτα και προτού τις τοποθετήσετε πάλι στο στόμα σας την επόμενη μέρα να τις καθαρίζετε προσεκτικά.

 Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για τον έλεγχο της πλάκας στα δόντια σας, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό διάλυμα που θα βοηθήσει σημαντικά.

 Αν φοβάστε ότι έχετε κακοσμία μιλήστε με τον οδοντίατρο σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και εφόσον αυτή οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στόματος, θα σας δώσει ειδική θεραπεία για να εξαλείψετε το πρόβλημα.
 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ -   ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η στοματική μας υγεία απειλείται από δύο κυρίως νοσήματα:
Α. Οδοντική τερηδόνα που προκαλεί καταστροφή των δοντιών και συχνά συνοδεύεται από πόνο και φλεγμονή.
Αποτελεί κύριο πρόβλημα της στοματικής υγείας αφού σε ηλικία 15 ετών προσβάλλει το 95% του πληθυσμού.
Β. Περιοδοντική νόσο. Αρχίζει από την παιδική ηλικία και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα γίνεται η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών. Ενδεικτικό στοιχείο του μεγέθους της νόσου είναι το ότι το 95% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή της.

ΤΟ ΑΙΤΙΟ

Κύριο αίτιο των προβλημάτων της στοματικής υγείας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα που αν παραμείνει προσκολλημένη για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην πλήρη καταστροφή των δοντιών και των ούλων, Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι μια σχεδόν αόρατη μεμβράνη που σχηματίζεται πάνω στα δόντια κοντά στην ένωση δοντιού και ούλων.
Η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα) προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.
Η οδοντική τερηδόνα προκαλείται από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας με την διάσπαση των σακχάρων που υπάρχουν στις τροφές.

Η ΛΥΣΗ

... σωστή διατροφή
Να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης (κρυ-σταλικής και κρυμμένης στα τρόφιμα και στα ποτά) και ιδιαίτερα τη συχνότητα της μεταξύ των γευμάτων.
... Ιατρική παρακολούθηση
Να επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο της στοματικής υγιεινής, έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή πρόσθετων προληπτικών προγραμμάτων.
... καθημερινή περιποίηση
Να καθαρίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας κάθε μέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα καθώς και την κατάλληλη οδοντόβουρτσα αμέσως μετά από κάθε κύριο γεύμα. Να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα για αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της πλάκας, για καλύτερη στοματική υγιεινή.
... Λήψη φθορίου
Να χρησιμοποιοούμε φθοριούχα διαλύματα, δισκία και φθοριούχα ζελέ (ιδιαίτερα τα παιδιά μετά από συμβουλή οδοντιάτρου).
Να προωθήσουμε την φθορίωση του πόσιμου νερού σαν το πιο αποτελεσματικό δημοσιουγειονομικό μέτρο ελέγχου της τερηδόνας.
 
ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΓΛΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Ένα αστραφτερό χαμόγελο, αναμφισβήτητα εκπέμπει γοητεία και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε στιγμή της ζωής μας! Για να καμαρώνουμε όμως για το λαμπερό μας χαμόγελο, θα πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά γι’ αυτό.
Η στοματική υγιεινή είναι μια διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο χρόνο και…καθόλου κόπο: μερικά λεπτά ημερησίως και τα κατάλληλα εργαλεία αρκούν να φωτίσουν το πρόσωπό μας! Επιβεβλημένη βεβαίως, είναι και η ανά εξάμηνο επίσκεψη στον οδοντίατρο, η οποία εάν έχει προηγηθεί η σωστή φροντίδα, εξυπηρετεί μόνον την πρόληψη και όχι απαραίτητα τη θεραπεία.

Όλα τα σχετικά με το βούρτσισμα:

Το σωστό βούρτσισμα αποτελεί τη βάση της στοματικής υγιεινής. Ο εχθρός είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή, τα εκατομμύρια μικρόβια που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες των τροφών. Το αποτέλεσμα αυτού του μεταβολισμού είναι η παραγωγή οξέων που καταστρέφουν την αδαμαντίνη, την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα, λοιπόν, αποτελούν τα υπερόπλα μας ενάντια στην τερηδόνα(που είναι το αποτέλεσμα της συμμαχίας μικροβίων και οξέων).
Το σωστό βούρτσισμα, επίσης, βοηθά στη διατήρηση της φυσικής λευκότητας των δοντιών. Ανάλογα με τις ανάγκες των δοντιών μας, μπορούμε να προμηθευτούμε την κατάλληλη οδοντόκρεμα: για την ουλίτιδα με αντιμικροβιακούς παράγοντες, για καλύτερο καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια με μικρόκοκκους, για την ευαισθησία των δοντιών στο ζεστό και το κρύο ή με ενισχυμένη λευκαντική δράση για πιο λευκά δόντια. Αυτό, όμως, που πρέπει να περιέχουν όλες οι οδοντόκρεμες είναι το φθόριο, δηλαδή την ασπίδα των δοντιών έναντι των βλαπτικών παραγόντων.

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει ανατομική λαβή για καλύτερο χειρισμό και σχεδίαση κεφαλής που να διευκολύνει τον καθαρισμό σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Η πλέον ενδεδειγμένη οδοντόβουρτσα είναι η μέτριας σκληρότητας.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα(έπειτα από κάθε γεύμα ), με διάρκεια τριών λεπτών κάθε φορά.

Δεν βρέχουμε την οδοντόβουρτσα πριν απλώσουμε πάνω της την οδοντόκρεμα.

Καλό είναι να μην κακομεταχειριζόμαστε τα δόντια μας, χειριζόμενοι με βίαιο τρόπο την οδοντόβουρτσα, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα.

Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τις τρεις μόνο από τις πέντε επιφάνειες των δοντιών(δηλαδή τις εξωτερικές, εσωτερικές και τις επιφάνειες που μασάμε) και ιδιαίτερα την περιοχή που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα, (όπου υπάρχει μια μικρή σχισμή)που την ονομάζουμε ουλοδοντική σχισμή.

Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά και με τέτοιο τρόπο που οι άκρες των τριχών της να έρχονται σ’ επαφή με την ουλοδοντική ένωση, με κλίση περίπου 45 μοιρών. Σ’ αυτή τη θέση κάνουμε πολλές επιτόπιες μικρές κινήσεις(δονήσεις) μπρος – πίσω. Μετά σύρουμε τη βούρτσα, απομακρύνοντας έτσι τις οδοντικές πλάκες από τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Η βούρτσα μετακινείται σε μια επόμενη ομάδα 2-3 δοντιών, όπου επαναλαμβάνονται οι ίδιες κινήσεις.
1. Εάν στις εσωτερικές επιφάνειες, των μπροστινών πάνω και κάτω δοντιών, η βούρτσα δεν χωρά οριζόντια, τότε μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα και με τέτοια κλίση ώστε πάντα να καθαρίζει την ουλοδοντική ένωση.
2. Στο στάδιο μαθήσεως αυτού του τρόπου βουρτσίσματος είναι σκόπιμο να αρχίζουμε το βούρτσισμα πάντα από το ίδιο σημείο στα πάνω ή στα κάτω δόντια και να προχωράμε διαδοχικά στις άλλες ομάδες δοντιών. Παράδειγμα: μπορούμε να αρχίζουμε πάντα από πάνω δεξιά στις εξωτερικές επιφάνειες μέχρι τις πάνω αριστερά, εν συνεχεία στις εσωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών με την ίδια σειρά. Μετά από τα πάνω προχωράμε στις εξωτερικές επιφάνειες των κάτω δοντιών κατόπιν στις εσωτερικές και τέλος στις μασητικές των άνω και κάτω δοντιών. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι δε ξεχάσαμε καμμία επιφάνεια κανενός δοντιού ακαθάριστη.
3. Η οδοντόπαστα διευκολύνει, με τον αφρό που δημιουργεί την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και κάνει το βούρτσισμα πιο ευχάριστο. Ιδεώδες είναι, το βούρτσισμα να γίνεται μετά το φαγητό, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Το βραδινό βούρτσισμα να είναι πιο σχολαστικό.

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να ξεπλένεται καλά μετά από κάθε χρήση και να τοποθετείται σε καλά αεριζόμενη θέση (όχι μέσα σε ντουλάπι), γιατί η υγρασία που παραμένει πάνω στην οδοντόβουρτσα βοηθάει στην ανάπτυξη μικροβίων.

Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες, καθώς, όταν παλειώνει, μειώνεται η φροντίδα που προσφέρει.

Καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε λευκαντικές οδοντόκρεμες, να αποφεύγουμε τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας, για να μη δημιουργηθούν αποτριβές.

Το οδοντικό νήμα!
Συχνά το αγνοούμε, καθώς το θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας. Όμως και καλά να έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας, εάν δεν χρησιμοποιήσουμε το νήμα, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να μην είναι ολοκληρωμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια μας(ιδιαίτερα αν είναι πυκνά)μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα τροφών, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν με το βούρτσισμα. Το νήμα μπορεί να προσεγγίσει αυτά τα σημεία και να μας απαλλάξει από τη δυσάρεστη αίσθηση του «κάτι είναι ανάμεσα στα δόντια μου»!.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οδοντικού νήματος(κηρωμένο ή ακήρωτο, σε μορφή οδοντογλυφίδας, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διάμετρο)προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι πιο απαιτητικές οδοντοστοιχίες.

Χρησιμοποιούμε το νήμα μια ή δυο φορές την ημέρα, ειδικά αν το φαγητό μας ήταν κρέας.

Είναι προτιμότερο η χρήση του να γίνεται πριν κοιμηθούμε.

Καλό είναι να έπεται του βουρτσίσματος και κατόπιν χρησιμοποιούμε διάλυμα.

Επιμένουμε ιδιαίτερα στα πίσω δόντια.

Το τμήμα του νήματος ανάμεσα στα δύο δάκτυλα που το κατευθύνουν πρέπει να έχει μήκος 5-6 εκατοστά και να αλλάξει έπειτα από κάθε χρήση, ειδικά όταν λερωθεί ή ξεφτίσει. Η αλλαγή αυτή γίνεται εύκολα τυλίγοντας το χρησιμοποιημένο νήμα στο ένα δάκτυλο και ξετυλίγοντας ίσο μήκος νήματος από το άλλο.

Μπορεί το νήμα αντί με τα δάκτυλα να συγκρατείται σε ειδική πλαστική λαβή.

Στις πρώτες προσπάθειες χρησιμοποιήσεως του νήματος είναι πιθανό να προκληθεί ελαφρός τραυματισμός των ούλων. Η ενόχληση αυτή θα σταματήσει αργότερα όταν το νήμα χρησιμοποιείται σωστά

Η σωστή χρήση του νήματος στο στόμα μας θα μας φανεί στην αρχή λίγο πολύπλοκη και κουραστική. Γεγονός είναι ότι χρειάζεται και υπομονή και χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία που θα μας χαρίσει ένα ιδεώδες καθάρισμα.

Στοματικό διάλυμα.
Το στοματικό διάλυμα ολοκληρώνει τον κύκλο της φροντίδας των δοντιών. Όταν ακολουθεί ένα σωστό βούρτσισμα, κάνει…θαύματα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σχηματισμού της πλάκας.

Το χρησιμοποιούμε δύο φορές την ημέρα(πρωί-βράδυ), ενώ η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά καλύπτει όλες…τις γευστικές προτιμήσεις.

Το βασικό του συστατικό είναι το φθόριο, αλλά καλό είναι να περιέχει και αντιμικροβιακούς παράγοντες για την καταπολέμηση της πλάκας και της τερηδόνας.

Προσοχή: δεν ενδείκνυται για…κατάποση, καθώς στο στομάχι έχει τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα!

Η ΕΞΩΘΕΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
Όσο συνεπείς και αν είμαστε με την στοματική μας υγιεινή, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη. Ο γιατρός θα μπορέσει να εντοπίσει και προβλήματα που ίσως δεν έχουν γίνει αντιληπτά από εμάς, όπως ενδεχόμενη φθορά χωρίς συμπτώματα. Ανά εξάμηνο πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός από το οδοντίατρο, προκειμένου να επανέρχεται το λευκό στα δόντια αλλά και να αντιμετωπίζονται η πλάκα και η ουλίτιδα.

Αν τηρούμε καθημερινά αυτά που οφείλουμε απέναντι…στα δόντια μας, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πάντα λευκά υγιή δόντια και αστραφτερό χαμόγελο!