Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μετά την εξαγωγή δοντιού

Μετά την εξαγωγή δοντιού


Η εξαγωγή δοντιού είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Μετά από αυτήν παρουσιάζονται αλλαγές στο στόμα. Ο οδοντίατρος θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή και συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσετε τη νέα σας κατάσταση.
       
         Αιμορραγία

  • Το τολύπιο βάμβακος ή η γάζα που τοποθετήθηκε στο τραύμα, κρατήστε το/την σε αυτή τη θέση, δαγκώνοντας το/την, επί 30 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί, τοποθετείστε νέο, για 30 λεπτά ακόμη. Εάν η αιμορραγία επιμένει περισσότερο από 24 ώρες, επιβάλλεται να προσέλθει ο ασθενής στο ιατρείο.
  • Σε τέτοιου τύπου επεμβάσεις, το να αισθάνεστε το σάλιο σας λίγο ματωμένο είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν όμως υπάρξει εντονότερη αιμορραγία αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί.Κρατήστε δαγκωμένη την γάζα που σας δώσανε μετά την εξαγωγή για 20-30 λεπτά.Στην περίπτωση αιμορραγίας, πιέστε σταθερά στην περιοχή από την οποία τρέχει το αίμα, με μια ή περισσότερες αποστειρωμένες γάζες. Η πίεση πρέπει να είναι συνεχόμενη και σταθερή για 20 λεπτά. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, παρακαλώ επικοινωνήστε με την γιατρό.
  • Πρήξιμο και πόνος
  • Εάν μετά την εξαγωγή παρουσιασθεί οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του τραύματος, συνιστάται η τοποθέτηση παγοκύστης εξωσωματικά για διάστημα μιας ώρας, με ενδιάμεσα διαλείμματα
  • Μετά από χειρουργική εξαγωγή ένα ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Το μέγιστο του οιδήματος εκδηλώνεται στις 48 ώρες και μετά σταδιακά αρχίζει να υποχωρεί
Ωστόσο, αν το πρήξιμο σας φαίνεται υπερβολικό, ή συνοδεύεται από πυρετό ή οξύ πόνο επικοινωνήστε με το ιατρείο.                              

Φάρμακα

  • Για την πρόληψη του πόνου, θα χρειασθεί ο ασθενής να πάρει παυσίπονο πριν την επέμβαση (όχι ασπιρίνη) και αν μετά την επέμβαση ο πόνος συνεχίζεται, λαμβάνει παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Οδοντίατρο. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο.

Αν συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 3 ημέρες
Κάποια παυσίπονα μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη. Η ξεκούραση θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε.
Κάποια φάρμακα επίσης ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι. Καλό θα είναι η λήψη τους να γίνεται μετά το φαγητό. Η γιατρός σας θα κρίνει εάν πρέπει να λάβετε επιπλέον γαστροπροστασία.
Αν εμφανιστεί ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από τη λήψη των φαρμάκων που σας συνταγογραφήθηκαν επικοινωνήστε με το ιατρείο το συντομότερο.
Καλό θα είναι να πάρετε το παυσίπονό σας πριν περάσει η αναισθησία.
Μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με παυσίπονα-αναλγητικά ή αντιβιοτικά.
Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης έως και 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Τόσο η ασπιρίνη όσο και το αλκοόλ επηρεάζουν την πήξη του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και διαταραχή στην επούλωση.
Το επόμενο 24ωρο θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη σκληρής και ζεστής τροφής και η μάσηση θα χρειασθεί τα επόμενα τρία 24ωρα να γίνεται από το αντίθετο της εξαγωγής, ημιμόρειο.
Αποφύγετε να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή διάφορα αντισηπτικά κατά το πρώτο 24ωρο. Έτσι αυξάνεται η αιμορραγία και καθυστερείται η επούλωση. Μετά το πρώτο 24ωρο γίνονται πλύσεις με αντισηπτικό 3 φορές την ημέρα επί 4 - 5 ημέρες και ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται κανονικά με ήπιες κινήσεις.
Σε ασθενείς που χρησιμοποιούν οδοντοστοιχίες, κρίνεται σκόπιμο να μην τοποθετούνται για 24 ώρες μετά την εξαγωγή.                                  Ξεκούραση
• Ξεκουραστείτε με το κεφάλι ψηλά για το υπόλοιπο της ημέρας μετά την επέμβαση.
• Μετά από την παραμονή σας σε οριζόντια θέση για αρκετή ώρα, καλό είναι να σηκώνεστε αργά για να μην ζαλιστείτε.
• Περιορίστε τις δραστηριότητές σας για το επόμενο 24ωρο, και απέχετε από έντονη σωματική άσκηση έως και 72 ώρες μετά την επέμβαση.
Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς.
Χρήση πάγου
• Το συντομότερο μετά την ή τις εξαγωγές τοποθετήστε πάγο πάνω από την περιοχή της επέμβασης. Η εφαρμογή του πάγου θα πρέπει να γίνεται διακεκομμένα. Φροντίζουμε να κρατάμε τον πάγο εξωτερικά πάνω από το τραύμα 15-20 λεπτά και κάνουμε διάλειμμα για 10 λεπτά περίπου.
• Η εφαρμογή του πάγου είναι χρήσιμη μόνο άμεσα μετεγχειρητικά (δηλαδή μόνο την ίδια ημέρα).
• Η εφαρμογή πάγου εξωτερικά του τραύματος θα βοηθήσει ώστε να μην πρηστεί η περιοχή της εξαγωγής ανεξέλεγκτα, και να ελαττωθεί η μετεξακτική ευαισθησία.
• Την επόμενη της επέμβασης ημέρα, η εφαρμογή χλιαρών επιθεμάτων στην περιοχή εξωτερικά του τραύματος θα βοηθήσει να ελαττωθεί το πρήξιμο.
Στοματική υγιεινή                                                                                     • Μην βουρτσίσετε τα δόντια σας και μην κάνετε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια την ημέρα της επέμβασης.
• Μην ξεπλένετε, φτύνετε, ή απομυζάτε το τραύμα για 24-36 ώρες μετά την επέμβαση. Η διαδικασία σχηματισμού του θρόμβου είναι σε εξέλιξη και αν διαταραχθεί θα επεπλακεί η επούλωση του τραύματος.
• 24 ώρες μετά την επέμβαση ξεκινήστε πλύσεις με το αντισηπτικό διάλυμα που σας έχει συνταγογραφήσει η γιατρός. Οι πλύσεις θα πρέπει να γίνονται απαλά και προσεκτικά.
• Μην ξεπλένετε με υψηλής συγκέντρωσης αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.
• Μπορείτε να βουρτσίσετε και να κάνετε μεσοδόντιο καθαρισμό στις «μη χειρουργημένες περιοχές» την επόμενη του χειρουργείου.                 Διατροφή
• Την πρώτη εβδομάδα μετεγχειρητικά τρώτε μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι, αυγά, ψάρι, γιαούρτι, σούπα, πουρέ και μαλακά καλοβρασμένα λαχανικά.
• Αποφύγετε τις υπερβολές στην επιλογή του φαγητού: Πιο συγκεκριμένα αποφύγετε τα πολύ ζεστά, τα πολύ κρύα, τα πολύ όξινα και τα πολύ πικάντικα φαγητά. Μην επιλέγετε σκληρά και τραγανά φαγητά, όπως ποπ-κορν, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και δημητριακά, για ένα μήνα μετά την επέμβαση.
• Τις πρώτες 24 ώρες μετεγχειρητικά αποφύγετε να πιείτε ζεστά ροφήματα.                                                                                                Υγρά
Η κατανάλωση υγρών καλό θα είναι να αρχίσει το συντομότερο μετεγχειρητικά. Την επόμενη της επέμβασης συνιστάτε να καταναλώσετε 6-8 ποτήρια νερό και άφθονους φυσικούς χυμούς. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε καλαμάκι.                                                                 Κάπνισμα
Μην καπνίζετε μετά το χειρουργείο. Το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.