Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Σύγχρονες αισθητικές αποκαταστάσεις

Η κλασσική οδοντιατρική επικεντρώνεται στην στοματική υγιεινή, πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του στόματος.

Η αισθητική οδοντιατρική διατηρεί τις βασικές αρχές της κλασσικής οδοντιατρικής δίνοντας έμφαση στην αισθητική βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών του ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί το τέλειο χαμόγελο.

Σήμερα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στον τομέα των οδοντιατρικών υλικών. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι οδοντίατροι να χρειάζονται συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση, ώστε να προσαρμόζονται στα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, οι σύγχρονες αισθητικές οδοντιατρικές τεχνικές, βοηθούν να επιτύχουμε την διατήρηση των φυσικών δοντιών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αισθητική οδοντιατρική προσφέρει πολλές επιλογές, για τους ασθενείς που είναι δυσαρεστημένοι με το χαμόγελο τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Όλοι συνειδητοποιούμε όλο & περισσότερο τη σημασία που έχει ένα ελκυστικό χαμόγελο για την ψυχολογική & συναισθηματική κατάσταση αλλά & την κοινωνική αποδοχή. Έτσι, το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στράφηκε στην αναζήτηση των κατάλληλων θεραπευτικών τεχνικών ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αισθητικό αλλά & λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι γνώσεις βελτιώθηκαν & ο εξοπλισμός αναβαθμίστηκε ώστε να μιλάμε πλέον για οδοντιατρικές παρεχόμενες υπηρεσίες ποιότητας. Μολονότι το αμάλγαμα δεν είναι κακό, με τις σύγχρονες αποκαταστάσεις τα δόντια «τροχίζονται» μόνο όπου υπάρχει τερηδόνα. Κάνοντας τις συντηρητικές παρασκευές δοντιών επιτρέπεται η διατήρηση μεγαλύτερης μάζας φυσικών οδοντικών ιστών. Με αυτήν την ελαχιστοποίηση της ανάγκης υπερβολικής αποκοπής οδοντικών ιστών ξεπεράσαμε ένα σημαντικό πρόβλημα, την καταστροφή χωρίς λόγο των δοντιών είναι το αντίθετο απ’ ότι γινόταν εδώ & πολλά χρόνια. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε τεράστια σφραγίσματα στο στόμα μας .Όλο αυτό ήταν άραγε τερηδόνα ή σκόπιμα για λόγους συγκράτησης του αμαλγάματος θυσιάστηκαν γεροί οδοντικοί ιστοί;

Έχοντας αυτά κατά νου πρέπει να ξέρουμε να εκτιμήσουμε τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην σημερινή οδοντιατρική πράξη. Τα σφραγίσματα γίνονται πλέον τα περισσότερα λευκά & δεν ξεχωρίζουν στην στοματική κοιλότητα γιατί αποδίδεται η χρωματική ιδιαιτερότητα του κάθε δοντιού, αλλά πρέπει να ξέρουμε που θα γίνουν. Το ίδιο ισχύει & με την λεύκανση που εντάσσεται στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου θεραπείας με αισθητικό προσανατολισμό. Ακόμα & μια βραχυχρόνια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αν κριθεί αναγκαίο βελτιώνοντας δόντια που είναι σε συνωστισμό ή που είναι αραιά, ακόμα & σε μεγάλη ηλικία .

Κάθε φορά αποφασίζεται η ενδεικνυόμενη τεχνική για το κάθε περιστατικό. Καταρχήν πρέπει να τονισθεί ότι πλέον πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Έτσι τώρα το πρόβλημα της νωδότητας λόγω κακής εφαρμογής οδοντοστοιχιών αντιμετωπίζεται σήμερα άριστα με τη χρήση εμφυτευμάτων. Με τη φθορίωση η τερηδόνα μετετράπη από επιδημία σε ένα αντιμετωπίσιμο κλινικό πρόβλημα. Η νόσος του περιοδοντίου αποδεχόμενοι την μικροβιακή της αιτιολογία, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε απειλή, σήμερα αντιμετωπίζεται με μια πληθώρα τεχνικών σκοπός των τεχνικών αυτών είναι η διατήρηση των φυσικών δοντιών στο στόμα του ασθενή, ελέγχοντας όμως & εξαλείφοντας τους μικροβιακούς εκείνους παράγοντες που προκαλούν την περιοδοντίτιδα.

Σήμερα λοιπόν η οδοντιατρική θεραπεία είναι μια διεργασία με στόχο την πρόληψη. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι στην περιφέρεια της Αττικής καταγράφηκε ελάττωση της τερηδόνας σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια απέχουμε πολύ μέχρι να φθάσουμε άλλες προηγμένες χώρες όπως π .χ. την Ελβετία, όπου εκεί η πρόληψη είναι τρόπος ζωής. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής, αλλά και των συνθηκών υγιεινής βοήθησε σημαντικά. Όμως ,η προσβολή είναι γεγονός. Οι γονείς δεν οδηγούν τα μικρά παιδιά τους στον οδοντίατρο, ίσως, λόγω δικής τους λανθασμένης παλιότερης νοοτροπίας. Από μικρή ηλικία όμως, την ηλικία των 4 ετών, πρέπει το παιδί να μάθει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής σε συνδυασμό με τοπικές φθοριώσεις. Από την ηλικία των 6 ετών πρέπει να υπάρχει προληπτική παρακολούθηση έτσι ώστε, αν υπάρχει κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα, να διαγνωστεί έγκαιρα & έτσι να γλιτώσει το παιδί από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία αργότερα. Αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι πέρα από τα «στραβά» δόντια μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα στη σκελετική διαμόρφωση, που μόνο αν διαγνωστεί έγκαιρα αποφεύγεται μια πιθανή ασυμμετρία προσώπου αργότερα. Ο σύγχρονος εξοπλισμός προσφέρει εγγύηση εφόσον τηρούνται οι σωστοί τρόποι απολύμανσης ώστε ακόμα & το νερό που βγαίνει από την οδοντιατρική έδρα να είναι άσηπτο μικροβίων. Η άμεση οπτική επαφή του ασθενούς με ότι αφορά τα προβλήματα του στόματος του θεωρείται καθήκον μας, ώστε να μπορέσει & ο ίδιος να κατανοήσει τι είναι όλα αυτά για τα οποία του μιλάμε & μαζί να αποφασίσουμε την καλύτερη & την πιο επιθυμητή λύση για αυτόν. Το ίδιο ισχύει από έναν απλό καθαρισμό όταν υπάρχει π .χ . ουλίτιδα, την ύπαρξη τερηδονισμένων δοντιών και η απόφαση για το ποια από αυτά χρειάζονται άμεση έμφραξη, ακόμα & η επιλογή της ποιότητας του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί αν πρόκειται να κάνει προσθετική αποκατάσταση. Όλα τα παραπάνω γίνονται κατόπιν ενημέρωσης του ασθενούς για το τι είναι αναγκαίο να γίνει & γιατί.

Υπάρχουν φυσικά μια πληθώρα αισθητικών παρεμβάσεων ώστε τελικά το χαμόγελό μας να γοητεύει αντανακλώντας πάντα τον καθρέπτη της προσωπικότητάς μας, όλα αυτά πάντα όμως σταθμίζοντας τι αρμόζει σε καθέναν από εμάς !