Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Ορθοδοντική θεραπεία παιδιών

Ορθοδοντική θεραπεία παιδιών

 
Πρώιμη Ορθοδοντική. Όταν ο Ορθοδοντικός διαπιστώσει πρόβλημα στα δόντια του παιδιού από παρατεταμένη χρήση πιπίλας, μπιμπερό ή θηλασμό δακτύλου προτείνει την έναρξη της θεραπείας πιο νωρίς στην ηλικία των 7 ετών (πρώιμη φάση) για έγκαιρη αντιμετώπιση της ανωμαλίας, όπως είναι η πρόσθια χασμοδοντία.

Διαφορετικά η αναβολή της θεραπείας για την εφηβεία ή όταν θα φυτρώσουν όλα τα δόντια του παιδιού (12 χρονών περίπου) θα δημιουργήσουν επιδείνωση του ορθοδοντικού προβλήματος και θα καταστήσουν τη θεραπεία πολύ πιο δύσκολη τότε.

Μια πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία γίνεται μόνο με μασελάκια. Αργότερα θα ακολουθήσει και θεραπεία με κολλητά σιδεράκια, αν χρειασθεί. Η ανάγκη έναρξης της θεραπείας σε μικρή ηλικία είναι πολλές φορές επιβεβλημένη και τα οφέλη της Ορθοδοντικής προφανή.
 
Δεύτερη φάση Ορθοδοντικής με σιδεράκια
Στους εφήβους που έχουν όλα τα μόνιμα δόντια στο στόμα τους χρησιμοποιούμε τα γνωστά «σιδεράκια» (brackets) που ο γιατρός κολλά πάνω στα δόντια τους. Τα σιδεράκια αυτά μετακινούν και ισιώνουν τα στραβά δόντια και μπορεί να είναι μεταλλικά ή κατά προτίμηση λευκά αισθητικά (κεραμικά) ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορα μεγέθη σε brackets που ο νεαρός ασθενής μπορεί να επιλέξει.
 
Μεταλλικά σιδεράκια (brackets)
Θεραπεία με τα κλασικά μεταλλικά brackets

Η παροχή ορθοδοντικής περίθαλψης με τη χρήση των κλασικών μεταλλικών brackets με πολύ καλά αποτελέσματα θεραπείας.

Θεραπεία με αποστρογγυλεμένα μεταλλικά brackets
Λόγω μικρότερου μεγέθους από τα κλασικά brackets και μεγαλύτερης ακρίβειας στην κατασκευή τους τα brackets αυτά επιτυγχάνουν άριστα αποτελέσματα θεραπείας χωρίς να ενοχλούν τον ασθενή γιατί είναι ιδιαίτερα αποστρογγυλεμένα. Δεν περιέχουν νικέλιο στη σύνθεσή τους για αποφυγή πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων.
 
Θεραπεία με τα μικρότερα –mini- μεταλλικά brackets της αγοράς
Κατασκευασμένα με την χρήση laser τα brackets αυτά είναι 40% μικρότερα από τα κλασικά και προσφέρουν άριστα αποτελέσματα θεραπείας με ακόμα μεγαλύτερη αισθητική για τους νεαρούς ασθενείς. Αποτελούν τα μικρότερα μεταλλικά brackets που έχει σήμερα να προσφέρει η σύγχρονη Ορθοδοντική. Η μικρή και λεία επιφάνειά τους χαρίζει ιδιαίτερη άνεση στους ασθενείς χωρίς ενοχλήσεις ή ερεθισμούς ενώ λόγω μεγέθους απαιτούν ελάχιστη φροντίδα.

Θεραπεία με μεταλλικά brackets με “θυρίδα επισκεψιμότητας”
H ειδική “θυρίδα επισκεψιμότητας” που διαθέτουν τα brackets αυτά επιτρέπει την καλύτερη στοματική υγιεινή, λιγότερες ενοχλήσεις και πόνο στα δόντια αφού ασκούνται ηπιότερες δυνάμεις, πιο σύντομα ραντεβού στο Ιατρείο και γρηγορότερη ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ο ορθοδοντικός δε χρησιμοποιεί ελαστικές προσδέσεις για τη συγκράτηση του τόξου μέσα στα brackets κι έτσι δε συμβαίνει κατακράτηση μικροβιακής πλάκας, όπως στα κλασσικά brackets. Έτσι δεν παρατηρούνται φαινόμενα τερηδονισμού του σμάλτου των δοντιών ούτε κιτρινισμένες ελαστικές προσδέσεις που να δημιουργούν άσχημη αισθητική εντύπωση. Λόγω της ειδικής θυρίδας οι αλλαγές των συρμάτινων τόξων κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι μια εύκολη υπόθεση χωρίς χρονοτριβές για τον ασθενή.

Η θεραπεία προχωρά χωρίς δυσκολίες αφού λόγω της μεταλλικής θυρίδας δεν υπάρχουν τριβές και αντιστάσεις που να καθυστερούν τη μετακίνηση των δοντιών προς τις τελικές τους θέσεις. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι η ορθοδοντική θεραπεία με αυτά τα brackets ολοκληρώνεται 3-4 μήνες νωρίτερα από ότι με τα συμβατικά!
Και αυτά τα brackets δεν περιέχουν νικέλιο και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για πολυάσχολους νεαρούς ασθενείς που θέλουν να τελειώσουν πολύ σύντομα την ορθοδοντική τους θεραπεία.

Θεραπεία με μεταλλικά brackets με σχήματα
Τα brackets αυτά έχουν πάνω τους διάφορα παιδικά σχήματα π.χ. μαργαρίτας, αστεριού, κύκλου, καρδιάς, μπάλας ράγκμπυ, κάνοντας ιδιαίτερα χαρούμενη την ορθοδοντική θεραπεία για τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη θεραπεία τους και φροντίζουν καλύτερα τη στοματική τους υγιεινή.
 
Θεραπεία με έγχρωμα κεραμικά brakets
Tα έγχρωμα κεραμικά (!!) brackets – γαλάζια, μπλέ, κόκκινα ή ροζ – πάνω στα δόντια κάνουν πραγματικά ελκυστική την ορθοδοντική θεραπεία στους μικρούς μας φίλους. Πρόκειται για μια καινοτομία στο χώρο της Ορθοδοντικής που προκαλεί ενθουσιασμό σε παιδιά ή εφήβους, που έχοντας όχι μεταλλικά αλλά έγχρωμα brackets στα δόντια τους επιδεικνύουν ζωντανό ενδιαφέρον για τη θεραπεία τους.