Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Παιδοδοντία

 ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ
                                   
Ο μόνος τρόπος για να σώσετε τα δόντια σας από την τερηδόνα, τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές είναι να τα φροντίζετε και να τα κρατάτε πάντα σε καλή κατάσταση.

Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση στην ηλικία κάτω των 3 ετών:

Μπορούμε να ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε τα δόντια του βρέφους που θηλάζει, πολύ απαλά, από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μέσα στο στόμα, χρησιμοποιώντας συνήθως μια μπατονέτα βαμβακιού εμβαπτισμένη σε φυσιολογικό ορό. Μεταξύ 6 και 24 μηνών θα πρέπει να βάζουμε πολύ λίγη οδοντόκρεμα έως και καθόλου. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δοντιών, γίνεται απαραίτητη η χρήση της οδοντόβουρτσας, με όσο γίνεται πιο μαλακές ίνες και κεφαλή που να επιτρέπει να κάνουμε μασάζ στα ούλα, λαβή αρκετά μεγάλη για μπορεί να την κρατάει ο ενήλικας και τέλος χρώμα ελκυστικό για να τραβάει το παιδί. Στην αρχή οι γονείς εκτελούν το βούρτσισμα. Σιγά – σιγά όμως το παιδί πρέπει να μάθει να το κάνει μόνο του.
Το παιδί πρέπει να μιμείται τον ενήλικα γι’ αυτό πρέπει να παίρνει καλό παράδειγμα για το πώς γίνεται το βούρτσισμα των δοντιών.

Στην ηλικία των 4-5 ετών:
Το παιδί μπορεί να ελέγχει πολύ καλύτερα την κίνησή του. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα τον επιβλέπει ο ενήλικας.

Στην ηλικία των 6 ετών:
Το βούρτσισμα σ’ αυτήν τη ηλικία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Εάν το παιδί τσιμπολογήσει ανάμεσα στα γεύματα θα πρέπει να πλύνει οπωσδήποτε ξανά τα δόντια του.

Στην ηλικία των 10 ετών και πάνω:
Το παιδί πλέον έχει την πλήρη ικανότητα να χειρίζεται την οδοντόβουρτσά του με ακρίβεια. Η διάρκεια του βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι από δύο έως τρία λεπτά με συνοδεία μουσικής για να περνάει πιο εύκολα ο χρόνος. Αν θέλετε υπάρχουν και οδοντόβουρτσες με χρονόμετρο και στο τέλος βγάζει μια μικρή μελωδία. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι ατομική. Εξαιτίας των μικροβίων, πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα με τους αδερφούς και τις αδερφές του. Μετά από κάθε χρήση, να μη ξεχνάτε να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα του παιδιού σας και να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες. Το παιδί θα μπορεί να συμπληρώσει το βούρτσισμα των δοντιών με τη χρήση του οδοντικού νήματος.
 
                                      ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Είναι γεγονός ότι ένα λαχταριστό γλυκό, ένα αναψυκτικό ή ένα κομμάτι σοκολάτας δελεάζουν καθημερινά μικρούς και μεγάλους. Όλα αυτά όμως, εκτός από την αλλαγή που επιφέρει στο σώμα μας, επηρεάζει αρνητικά και στην υγεία των δοντιών μας. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο. Μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες αυτές τις λιχουδιές, χωρίς να φοβόμαστε μη προκαλέσουμε τερηδόνα στα δόντια μας αρκεί να φροντίζουμε να εξουδετερώνουμε τα μικρόβια πριν εμφανιστούν, βουρτσίζοντας αμέσως μετά τα δόντια και χρησιμοποιώντας δύο φορές τη μέρα στοματικό διάλυμα. Φυσικά δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε κάθε έξι μήνες τον οδοντίατρο για το βαθύ καθαρισμό των δοντιών.
  Θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να μην είμαστε υπερβολικοί όσο αναφορά κάποιες συγκεκριμένες τροφές και ιδιαίτερα τα άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία ή στην προσχολική ηλικία. Μετά τη κατανάλωση τους θα πρέπει οπωσδήποτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας ή αν είστε εκτός σπιτιού να μασήσετε μία τσίχλα με ξυλιτόλη. Αυτές οι τροφές που συμπαθεί η τερηδόνα είναι οι εξής:    

Μπισκότα με ζάχαρη
Σοκολάτα γάλακτος
Φρούτα αποξηραμένα
Καραμέλες
Γλειφιτζούρια
Αναψυκτικά, κ.α
 Τερηδόνα δε προκαλούν τα:
Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια
Κρέας, ψάρι
Φρέσκο γάλα
Σταρένιο ψωμί

Τι προκαλεί την τερηδόνα;
Το είδος των υδατανθράκων που περιέχεται στις τροφές είναι κυρίως υπεύθυνο για την εμφάνιση της τερηδόνας στα δόντια μας. Οι πιο επιβλαβείς υδατάνθρακες είναι οι σακχαρίνες ή αλλιώς η γνωστή μας ζάχαρη. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όλες οι τροφές, ακόμη και τα πιο αθώα φρούτα, έχουν τερηδογόνο δράση, την οποία μπορούμε να εξουδετερώνουμε μόνο με το σωστό πλύσιμο των δοντιών.
Ο δεύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση της τερηδόνας είναι η συχνότητα των γευμάτων ή των σνακ που καταναλώνουμε, εξαιτίας της αυξομείωσης των επιπέδων του pH. Εάν, δηλαδή, τσιμπολογάμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, τότε κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια μας απ’ ότι αν τρώγαμε μια πάστα και στη συνέχεια βουρτσίζαμε τα δόντια μας.
Ένας τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση ή όχι της τερηδόνας, είναι η ιδιότητα των δοντιών να κατακρατούν τροφές στην επιφάνεια τους και κοντά στα ούλα.

Μυστικά
Το βραδινό πλύσιμο των δοντιών άκρως απαραίτητο!
 Δεν παραμελούμε το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος ιδιαίτερα όταν τρώμε κρέας και συσσωρεύονται οι τροφές ανάμεσα στα δόντια. Αγοράζουμε και για τα παιδιά μας οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα κατάλληλη για την ηλικία τους και τα μαθαίνουμε από μικρή ηλικία τους κανόνες της σωστής στοματικής υγιεινής. Μετά την ηλικία των 3 ετών κανονικό πλύσιμο των δοντιών με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ενώ πιο πριν μόνο με οδοντόβουρτσα και πολύ λίγη οδοντόκρεμα αν κρίνεται απαραίτητο. 
Αλλάζουμε κάθε 3 μήνες τις οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας. Η επιλογή της σωστής και αποτελεσματικής οδοντόβουρτσας είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των δοντιών με την επιλογή της οδοντόκρεμας.