Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Πως να τις συνηθισετε

Πως να τις συνηθισετε
Συμβουλές για τεχνητές οδοντοστοιχίες

Για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας μερίμνησαν ο οδοντίατρος και ο οδοντοτεχνίτης. Σε σας μένει να τις συνηθίσετε, να εξοικειωθείτε με τον ήχο που κάνουν όταν μιλάτε ή με την εικόνα που νομίζετε πως έχουν οι άλλοι για εσάς.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις πρώτες φορές

Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία δεν χρειάζεται να στερήστε τίποτα! Αν σας απασχολεί κάτι, δεν έχετε παρά να το συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας, τον οποίο πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά για έλεγχο.

Τώρα που χρησιμοποιείτε τις νέες σας τεχνητές οδοντοστοιχίες, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες διαφορές στο στόμα σας. 

-          * Αισθάνεστε ότι υπάρχει λιγότερος χώρος για τη γλώσσα σας
-          * Μπορεί να είναι δύσκολο να τρώτε σκληρές τροφές
-          * Τα τρόφιμα έχουν διαφορετική γεύση
-          * Αισθάνεστε λιγότερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε και γελάτε
-          * Παράγετε περισσότερο σάλιο από το φυσιολογικό

Αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις και είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας οδοντοσοτιχίας στα ούλα σας και θα χαθούν με τον χρόνο, όταν εσείς  και το σώμα σας τις συνηθίσετε.

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες σας μπορούν να σας φαίνονται μεγάλες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν σχήμα που δεν έχετε συνηθίσει. Μην ανησυχείτε. Η αίσθηση αυτή θα βελτιωθεί με τον καιρό.

Να φοράτε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σας συνέχεια ώστε να τις συνηθίσετε

Όταν τρώτε και πίνετε

1. Αποφύγετε τρόφιμα με κουκούτσια ή σπόρους επειδή αυτά μπορεί να παγιδευτούν στις οδοντοστοιχίες σας.
2. Προσέξτε με τις πολύ ζεστές ή πολύ κρύες τροφές.
3. Έστω και αν νιώσετε ότι έχετε χάσει κάπως την αίσθηση της γεύσης, μην ανησυχήσετε, θα συνηθίσετε.

Όταν δαγκώνετε και μασάτε

4. Αποφύγετε να τρώτε με μεγάλες μπουκιές ή να δαγκώνετε με δύναμη με τα μπροστινά δόντια.
5. Όταν δαγκώνετε να σπρώχνετε το φαγητό προς τα μπροστινά δόντια ώστε να διατηρούνται στη θέση τους οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.
6. Μασάτε αργά και από τις δυο πλευρές του στόματος ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη πίεση.
7. Στην αρχή δοκιμάστε μαλακά τρόφιμα που δεν κολλούν στα δόντια.

Όταν μιλάτε και ακούτε

Διαβάστε μπροστά σε έναν καθρέφτη  για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Πριν αρχίσετε να μιλάτε δαγκώστε και καταπιείτε για να εξασφαλίσετε ότι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι στη θέση τους. Οι δονήσεις των γνάθων και του κρανίου, μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ήχος της φωνής μας στα αυτιά μας, αλλάζουν όταν φοράτε οδοντοστοιχία. Τώρα μπορεί να ακούτε τη φωνή σας διαφορετικά.

Πώς να βγάλετε τις οδοντοστοιχίες
ʼνω τμήμα
: τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο άκρο των μπροστινών δοντιών και πιέστε προς τα πάνω και έξω προς τη μύτη σας

Κάτω τμήμα: τραβήξτε μαλακά τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ενώ τις κουνάτε δεξιά αριστερά.

Στερεωτική κρέμα τεχνητής οδοντοστοιχίας

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες έστω και αν εφαρμόζουν καλά μπορεί να μετακινούνται όταν μιλάτε ή τρώτε σε σχέση με τα ούλα σας. Οι στερεωτικές κρέμες δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα ανάμεσα στις οδοντοστοιχίες και τα ούλα που είναι πιο ισχυρό από το σάλιο. Το στρώμα αυτό συγκρατεί και εμποδίζει τις μετακινήσεις των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι κάτι σαν μαξιλαράκι για τα ούλα και σφραγίζει τα άκρα των οδοντοστοιχιών δίνοντάς σας φυσικότητα και σιγουριά όταν τρώτε ή μιλάτε.

Συμβουλές για τη χρήση του

Για καλύτερο κράτημα και άνεση μην χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα κρέμας, γιατί μπορεί το υλικό να κυλήσει έξω από τις οδοντοστοιχίες, στο στόμα, με αποτέλεσμα το κράτημα να είναι λιγότερο ικανοποιητικό.

Πώς να βγάλετε τις οδοντοστοιχίες

Με κίνηση μοχλού απομακρύνετε τις οδοντοστοιχίες σας από τα ούλα, ξεκινώντας από το πίσω μέρος του στόματος. Με ένα δάχτυλο ανασηκώστε και στρίψτε τις οδοντοστοιχίες για να σπάσει η σφράγιση με τη στερεωτική κρέμα. Ξεπλύνετε πρώτα το στόμα σας με ζεστό νερό.

Επτά βήματα

1.      1. Πριν βάλετε τη στερεωτική κρέμα καθαρίστε καλά τις τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα ούλα.

2.      2. Στεγνώστε την οδοντοστοιχία π.χ. με μια χαρτοπετσέτα.

3.      3. Βάλτε την κρέμα σε μικρές λωρίδες ή μικρές μπαλίτσες.

4.      4. Μην βιαστείτε

5.       5. Μην βάλετε υπερβολική ποσότητα κρέμας, ώστε να μην ξεχειλίσει στο στόμα σας. Μην τη βάλετε κοντά στις άκρες της οδοντοστοιχίας.

6.       6. Πιέστε την τεχνητή οδοντοστοιχία γερά στη θέση της και κρατήστε την για λίγο εκεί. Περιμένετε περίπου 5 λεπτά πριν φάτε ή πιείτε.

7.      7. Βρείτε μια βολική ώρα ώστε να έχετε τον χρόνο για να καθαρίσετε τις οδοντοστοιχίες και να βάλετε τη στερεωτική κρέμα.

Ακολουθήστε τα 7 βήματα για μια εβδομάδα, ώστε να συνηθίσετε τη διαδικασία.

Υγιεινή

Η δημιουργία πλάκας και πέτρας μπορεί να δημιουργήσει κακοσμία στο στόμα και να επηρεάσει τα ούλα με φλεγμονές και λοιμώξεις.

Να βουρτσίζετε καθημερινά την οδοντοστοιχία σας, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, για να διώξετε υπολείμματα τροφών και πλάκας. Στην περίπτωση που η οδοντοστοιχία ξεφύγει από το χέρι σας, καθαρίστε την κρατώντας την πάνω από μια λεκάνη με νερό, ώστε να μην σπάσει αν πέσει.

Βάζετε την οδοντοστοιχία σε καθαριστικό διάλυμα για να την απολυμάνετε και να απομακρύνετε τους λεκέδες. Έπειτα ξεπλύνετέ την με νερό από τη βρύση.

Χρησιμοποιείτε καθαριστικά τεχνητών οδοντοστοιχιών

Να χρησιμοποιείτε μόνο τα ενδεικνυόμενα ειδικά καθαριστικά, ώστε η οδοντοστοιχία σας να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Να καθαρίζετε στόμα και ούλα. Εκτός από την τεχνητή οδοντοστοιχία να καθαρίζετε με μαλακή βούρτσα στόμα και ούλα. Έτσι, θα τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση και θα αποφεύγετε τις μολύνσεις. Αν κάποιο σημείο σας πονάει, χρησιμοποιήστε καθαριστικό του στόματος με απολυμαντικά συστατικά. Αν επιμένει ο πόνος καταφύγετε στον οδοντογιατρό σας.

Πώς να απομακρύνετε κατάλοιπα της στερεωτικής κρέμας από τις οδοντοστοιχίες σας.

Κάθε βράδυ να βουρτσίζετε με σκληρή βούρτσα ειδική για τεχνητές οδοντοστοιχίες, χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό, ένα καθαριστικό ή βυθίζοντας τις τεχνητές οδοντοστοιχίες στο ζεστό νερό, ώστε να απομακρύνετε τα κατάλοιπα της στερεωτικής κρέμας.