Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ


Προκειμένου να μάθετε να ζείτε με τις οδοντοστοιχίες, το πρώτο βήμα είναι πάντοτε το δυσκολότερο. Αξίζει όμως τον κόπο, αφού στο εξής, θα μπορείτε να μασάτε και να τρώτε με άνεση και το κυριότερο να χαμογελάτε χωρίς φόβο. 


Για να μπορέσετε να αρχίσετε και πάλι να μασάτε κανονικά, να χαμογελάτε και να δείχνετε νεότερος, θα χρειαστείτε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μέχρι, δηλαδή, να συνηθίσετε τις καινούργιες οδοντοστοιχίες σας και να αισθάνεστε άνετα με αυτές.


Πρώτα προβλήματα


Το πρώτο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ο οδοντίατρός σας τοποθετεί τη νέα σας οδοντοστοιχία. Νιώθετε πως υπάρχει κάτι ξένο στο στόμα σας, φοβάστε να μιλήσετε, έχετε άγχος για το πώς θα φάτε.


Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Το μόνο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να μάθετε να ξεπερνάτε αυτό το συναίσθημα ότι έχετε κάτι ξένο στο στόμα σας όσο το δυνατό γρηγορότερα.


Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας


Όταν μιλάτε, η γλώσσα σας πρέπει να συνηθίσει στις νέες συνθήκες, σαν αποτέλεσμα των οποίων, ιδιαίτερα τα συριστικά σύμφωνα ακούγονται περίεργα. Ωστόσο, το να μιλάει κανείς με οδοντοστοιχία πάλι σωστά είναι θέμα εξάσκησης, γι’ αυτό: διαβάζετε δυνατά και μιλάτε με φίλους. Με την εξάσκηση, λοιπόν, θα μιλάτε πάλι τέλεια.


Φοράτε τις οδοντοστοιχίες σας συνέχεια. Βγάζοντας την οδοντοστοιχία το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, κάνετε δυσκολότερη τη διαδικασία προσαρμογής.


Τρώτε μόνο μαλακά κα ψιλοκομμένα, εύκολα στη μάσηση φαγητά για τις 2 πρώτες εβδομάδες. Μασώντας ομοιόμορφα την τροφή το βάρος πίεσης στα σαγόνια θα κατανεμηθεί ισόποσα και θα προλάβει ανεπιθύμητη απόκλιση της οδοντοστοιχίας. Δαγκώνετε με τους κυνόδοντες και τους πρόσθιους γομφίους. Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγετε σκληρές τροφές όπως: παξιμάδια, μήλα και κολλώδεις τροφές (εκείνες που θεωρούνται γενικά υπεύθυνες για την αποκόλληση των σφραγισμάτων).


Να θυμάστε: κανένας δεν μπορεί να καταλάβει ότι φοράτε οδοντοστοιχίες, γι’ αυτό να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, γνωρίζοντας ότι τα νέα σας δόντια σας κάνουν να δείχνετε νεότεροι και πιο δραστήριοι.


Καλή συγκράτηση και εφαρμογή


Το λεπτό στρώμα σάλιου που βρίσκεται ανάμεσα στον ουρανίσκο και στην τεχνητή οδοντοστοιχία είναι επαρκές φυσικό επικολλητικό μέσο για μια καλή συγκράτηση και εφαρμογή. Αυτό αληθεύει κυρίως για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες της άνω γνάθου, υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την ανατομικότητα: όσο πιο μικρή είναι η επιφάνεια εφαρμογής τόσο πιο δύσκολη είναι η φυσική επικόλληση (σάλιο).


Τα σύγχρονα επικολλητικά οδοντοστοιχίας, τα οποία χρησιμοποιούνται ύστερα από συμβουλή οδοντιάτρου ή φαρμακοποιού, μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση της κατάστασης.


Μπορούν να συγκρατήσουν σταθερά την τεχνητή οδοντοστοιχία εξασφαλίζοντας μια καλή εφαρμογή.


Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα για ασθενείς των οποίων οι οδοντοστοιχίες έχουν χαλαρώσει λόγω της ανεπαρκούς ροής σάλιου ή της απορρόφησης των ούλων.


Πρόληψη για τα σημεία πίεσης


Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ στοματικής υγιεινής των φυσικών δοντιών και των τεχνητών οδοντοστοιχιών: οι τεχνητές σας οδοντοστοιχίες απαιτούν ακόμη πιο εντατική φροντίδα. Η τακτική υγιεινή του στόματος είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή σημείων πίεσης. Καθαρίζετε την οδοντοστοιχία τακτικά, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή ταμπλέτες καθαρισμού, οι οποίες έχουν πρόσθετες απολυμαντικές και αποσμητικές ιδιότητες.


Το ενεργό οξυγόνο αφαιρεί αυτόματα όλες τις επικολλημένες τροφικές ουσίες, χωρίς να επηρεάζει το ευαίσθητο υλικό της οδοντοστοιχίας. Επίσης απολυμαίνουν και εμποδίζουν τη δημιουργία δυσάρεστης αναπνοής. Για να καθαρίσετε την οδοντοστοιχία, απλά βάλτε μια ταμπλέτα  σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά. Θα έχετε μια καθαρή και αστραφτερή οδοντοστοιχία η οποία θα σας δώσει μια αίσθηση σιγουριάς όλη μέρα.


Η καλύτερη δυνατή εφαρμογή της οδοντοστοιχίας βοηθάει εξίσου στην αποφυγή σημείων πίεσης. Όσο πιο καλά εφαρμόζουν οι άκρες τόσο πιο δύσκολο είναι να εισχωρήσουν υπολλείματα τροφών. Οποιοδήποτε ξένο σώμα, ακόμα και πολύ μικρό μπορεί να δημιουργήσει σημεία πίεσης και ερεθισμό, πράγμα το οποίο πρέπει να αποφευχθεί.


Αν η στεγανοποίηση των άκρων δεν είναι καλή, μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη επικολλητική κρέμα για γερή συγκράτηση και συγχρόνως παρέχει καλύτερη στεγανοποίηση της οδοντοστοιχίας. Εάν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα με την επικόλληση της οδοντοστοιχίας τότε θα πρέπει αν συμβουλευθείτε τον οδοντίατρό σας.


Η προσωρινή οδοντοστοιχία


Η προσωρινή οδοντοστοιχία είναι μια ειδική περίπτωση. Είναι η οδοντοστοιχία η οποία τοποθετείται αμέσως μόλις εξαχθούν τα δόντια, προσφέροντας έτσι μια προσωρινή λύση μέχρι να ετοιμασθεί η τελική οδοντοστοιχία.


Εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στην κορυφή των γνάθων, μετά παό την αφαίρεση των δοντιών, η προσωρινή οδοντοστοιχία χάνει την αρχική σταθερή πρόσφυση κατά  τη διάρκεια της σύντομης αυτής μεταβατικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή το οστό στο οποίο ήταν ριζωμένα τα δόντια αναγεννάται γρήγορα, με αποτέλεσμα να χάνει το σχήμα του.


Τα μικρά κενά γίνονται όλο και μεγαλύτερα, ιδιαίτερα γύρω από τις άκρες των οδοντοστοιχιών. Τότε η οδοντοστοιχία χάνει την αναρροφητικότητά της, έτσι ώστε είναι αδύνατον να επιτευχθεί σίγουρη συγκράτηση.


Η οδοντοστοιχία, λοιπόν, χαλαρώνει, ιδιαίτερα κατά το μάσημα και το δάγκωμα, έτσι μπορούν να δημιουργηθούν επώδυνα σημεία και ερεθισμοί. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου –σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά επικολλητικά φύλλα-μαξιλαράκια για να γεμίσετε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί κάτω από την οδοντοστοιχία.


Έτσι εύκολα και γρήγορα αποκαθίσταται η συγκράτηση.