Μάλλιου Φανή
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Οδοντιατρικές Ενημερώσεις - Νέα

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ


1. Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού αρχίζει πριν καν εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι άρα αρχίζει από την γέννηση του
(a) Δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό ή πιπίλα και πρέπει καθημερινά να καθαρίζουμε τα δοντάκια με μια βρεγμένη γάζα.
(b) Πρέπει να ελαττώσουμε την κατανάλωση σακχαρούχων τροφών μεταξύ των γευμάτων.

2. Μέχρι τα 2 έτη δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα το παιδί. Υπάρχουν βρεφικές οδοντόκρεμες πολύ ασφαλείς αλλά και εμείς δε πρέπει να κάνουμε αλόγιστη χρήση των προϊόντων .

3. Μετά τα 2 έτη αρχίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του παιδιού χρησιμοποιώντας παιδική οδοντόπαστα (ποσότητα :μέγεθος μπιζελιού ή κόκκου ρυζιού) για παιδιά κάτω των τριών ετών .

4. Καταρχήν θα μάθουμε από νωρίς στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του πρωί μετά το πρόγευμα και το βράδυ πριν τον ύπνο . Μέχρι την ηλικία των 8 ετών πρέπει οι γονείς να ‘έχουν επίβλεψη πως να βουρτσίζουν τα δόντια τα παιδιά τους . Σε συνεργασία με τον οδοντίατρο και την επιτήρηση την δική μας, το βούρτσισμα γίνεται καθημερινή συνήθεια .

5. Ο μητρικός θηλασμός, η πιπίλα και ο θηλασμός των δαχτύλων αν γίνουν έξεις δηλαδή αν το παιδί κάνει μια έξη συνήθεια, ενώ έχει τελειώσει το φαγητό του, τότε θα δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες ορθοδοντικές ανωμαλίες που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες . Άρα δε χρησιμοποιούμε τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο πολύ λίγο, ίσα-ίσα για να κοιμηθεί και απομακρύνουμε την έξη.

6. Η πρώτη προληπτική επίσκεψη γίνεται περίπου στον πρώτο χρόνο ζωής για να δοθούν οι σωστές οδηγίες στους γονείς ή απρόβλεπτα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος τραυματισμός ,μέχρι τα 3 έτη οπότε και θα έχουν βγει τα νεογιλά δόντια τουλάχιστον . Μέχρι τα 3,5 έτη πρέπει να έχει γίνει η πρώτη φθορίωση και τότε θα ενημερωθεί ο γονιός για τους επανελέγχους.

7. Τα συχνότερα προβλήματα των παιδιών είναι: ορθοδοντικά προβλήματα λόγω έξεων όπως η χρήση πιπίλας αλλά και η τερηδόνα ή ο βρυγμός .Πρέπει να ελαχιστοποιούμε την παραμονή του γάλακτος στο στόμα για να διατηρείται το PH του στόματος γύρω στο 7 ώστε να εξουδετερώνονται τα οξέα που χαλάνε τα δόντια . Αν το PH γίνει αλκαλικό δημιουργείται πέτρα (τρυγία). Αν αντίθετα γίνει όξινο PHc7 π.χ. πιπιλάει ένα παιδί χυμό οδηγεί σε πορώδες και λεπτό σμάλτο . Άρα από τα 3 έτη ίσως ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα ή και κάποιο τραυματισμό . Το σάλιο περιέχει τον ρυθμιστικό παράγοντα για τις χημικές ουσίες που εισάγονται στο στόμα με τις τροφές και βοηθά στη σταθεροποίηση του PH μέσα σ’ αυτό . Τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση της ροής του σάλιου και ενισχύουν μέσω των ινών (π.χ. το σέλινο) στον καθαρισμό των δοντιών . Επίσης το σάλιο αραιώνει τους υδατάνθρακες και βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που συσσωρεύονται στα δόντια .

8. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο όπως και η διατροφή που πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με φρούτα , λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα,
πλύσιμο δοντιών και η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν πρέπει να παραλείπεται . Νήμα για πρόληψη τερηδόνας και στα παιδιά και φθορίωση στο ραντεβού με τον οδοντίατρο .

9. Το παιδί αποχωρίζεται το τελευταίο του νεογιλό δόντι σε ηλικία 12 ετών . Αν αφήσουμε τα χαλασμένα δόντια μέχρι εκείνη την ηλικία σαφέστατα κινδυνεύουν και τα μόνιμα δόντια. . Πρέπει το στόμα του παιδιού να είναι καθαρό γιατί ακόμα και αν βγει γερό το μόνιμο δόντι ίσως αυτή η συνήθεια του ‘’ δε βαριέσαι αφού δε πονάει’’ να συνεχιστεί .

10. Δώστε το παράδειγμα στα παιδιά σας! Τηρήστε ένα πρόγραμμα επανεξέτασης δύο φορές το χρόνο στον οδοντίατρο και καθημερινό πλύσιμο των δοντιών . Ένα όμορφο χαμόγελο χαρίζει αυτοπεποίθηση . Αρχίστε να ονειρεύεστε δυο σειρές από κατάλευκα και υγιή δόντια .Προσέξτε την διατροφή των παιδιών σας ! Ένα στόμα που μοσχομυρίζει ακολουθεί το παιδί όλα τα χρόνια και δείχνει το βιοτικό μας επίπεδο . Τσίχλες ξυλιτόλης όταν το παιδί είναι εκτός σπιτιού , φθοριούχα σκευάσματα καθημερινό βούρτσισμα πρωί βράδυ και επισκέψεις στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δυο φορές τον χρόνο είναι οι σύμμαχοι μας. Έτσι τα παιδιά μας θα έχουν υγιή δόντια και θα μάθουν να χαμογελούν γεμάτα αυτοπεποίθηση και πάντα χαρούμενα και περήφανα που είναι υγιή με κατάλευκα γερά δόντια!